Stévie sladká je zdravé přírodní sladidlo

Stévie

Stévie sladká (Stevia rebaudiana) je zdravé přírodní sladidlo, které si můžete pěstovat doma na zahrádce nebo v květináči. Této původem jihoamerické pralesní rostlině se přezdívá medové lístky, protože obsahuje alkaloidy steviosidy, které jsou třikrát sladší než bílý cukr. Na rozdíl od něj však nemá žádné kalorie. Stévie tak nezpůsobuje v organismu efekt umělého sladidla, nevyvolává vyplavování inzulinu a výkyvy hladiny krevního cukru. Navíc má silné antibakteriální účinky a tím chrání dutinu ústní před záněty a zuby před kazy. Zlepšuje soustředění, podporuje růst svalové hmoty a urychluje metabolismus, snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá v hojení ran. Je rovněž výborným antioxydantem pro vlasy a pleť a reguluje chuť kuřáků na cigaretu. Je tepelně stabilní, takže se může uplatnit i při pečení a vaření.

Ptáte se, proč tedy tento přírodní „zázrak“ ještě nevytlačil z trhu cukr, kterému se také říká bílý jed? S největší pravděpodobností je důvodem lobby mocného cukrovarského průmyslu a producentů umělých sladidel. Do konce roku 2011 bylo na území celé Evropské unie přísně zakázáno stévii pěstovat a užívat se zcela směšným odůvodnění, že nikdo neví přesně, co má za negativní účinky a jak může člověku škodit. Přitom v Japonsku nebo Jižní Americe ji lidé používali ke slazení dlouhá staletí.

 

Jak správně pěstovat tuto rostlinku na : http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/leciva-nizkokaloricka-stevie-je-sladsi-nez-cukr-jak-ji-pestovat/

Průměrný Čech spotřebuje ročně úctyhodných 37 kg čistého cukru, což je o pět kilogramů více, než doporučuje zdravotnická organizace jako maximum. Cukr se výrazně podílí na vzniku a rozvoji obezity,onemocnění diabtes mellitus, zvyšuje riziko rakoviny střev, slinivky a žaludku. Cukr bychom však neměli nahrazovat umělými sladidly jako je sacharin či aspartam. Tyto syntetické látky totiž pracují na principu zmatení lidského mozku. Mozek si myslí, že dostal sladkou chuť a tím tedy pořádnou dávku energie. Vyšle proto signál k uvolnění hormonu inzulinu, který cukr v krvi odbourává. Jenže tady žádný cukr není (glykémie se tedy nezvyšuje) a tak inzulín místo aby hladinu cukru snížil z vysoké hladiny na normální, sníží ji z normální hladiny na hluboce nedostatečnou. Umělá sladidla tedy vyvolají hypoglykémii. Přirozenou reakcí těla na tento stav je hladinu cukru srovnat tím, že vyvolá stav hladu. Říká se tomu vlčí hlad. Jsme tak v začarovaném kruhu. Osladíme si kávu umělým sladidlem s přesvědčením, jak pěkně hubneme, ale za půl hodiny dostaneme „hlad“ a řešíme, co s tím. A tak začneme konzumovat zbytečné množství kalorií, které vlastně tělo vůbec nepotřebuje, i když si o ně říká.

Pojďme se podívat, co nás stojí ochutnání dobrých, slaďoučkých nápojů:

0,25 l Coca-Cola = 7 kostek cukru

0,25 l Sprite = 12 kostek cukru

0,25 l Fanta = 6 kostek cukru

0,25 l Red Bull = 7 kostek cukru

0,25 l ledový čaj Nestea : 3 kostky cukru

0,25 l Kofola = 5 kostek cukru

střední čokoládový koktejl v McDonalld´s

    

Použití stévie:

Lístečky stévie lze otrhávat průběžně během vegetačního období nebo ji lze otrhat celou na konci vegetačního období (cca září) a usušit. Sladká chuť se uvolní buď kousáním lístečků ( je to prý vhodné pro kuřáky, kteří se snaží přestat kouřit) nebo výluhem (zalít horkou vodou a nechat chvíli louhovat, potom přecedit) a pak použít. Ve studené vodě se prý sladká chuť neuvolní. Lze tedy vyrobit skvělý nápoj: výluh stévie nechat v lednici vychladit, přidat lístky máty a limetku = výborný zdravý sladký nápoj. Stévii lze koupit v lékárně v nejrůznější formě : sypký prášek, sirup, tabletky atd. problém je, že je to již chemicky upravená surovina a příměsí např. glycerolu, tedy málo přírody a hodně chemie. Určitě je to sice lepší volba, než umělá sladidla, ale na její využití je nutné si trochu zvyknout, protože má jiné vlastnosti, než cukr (např. se hůř rozpouští a sladká chuť je mírně řečeno nezvyklá). Lze z ní i péct např . vánoční cukroví, ale to je více křehké a drobivé, špatně drží těsto u sebe. Doporučuji přečíst si zkušenosti těch, kteří ji už používají např. na :

http://www.emimino.cz/diskuse/stevie-zkusenosti-102078/strankovani
(zdroj : časopis 100+1 2/2013)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *