Proč při konzumaci ananasu pálí ústa?

Stalo se Vám někdy, že vás při konzumaci ananasu pálila ústa? Zajímá Vás proč? Odpověď je vcelku jednoduchá. Ananas obsahuje v plodu i v listech enzym zvaný bromelain, který je důležitý ke štěpení bílkovin. Je zcela neškodný. Bromelain se tvoří i v lidském těle a slouží k rozkladu poškozené tkáně a tím k umožnění vytvoření tkáně nové. S přibývajícím věkem však jeho přirozená produkce klesá, což má za následek nedokonalé hojení poraněné tkáně, protože v ní zůstávají nejrůznější ” neuklizené” zbytky zničených buněk a bílkovin.

Extrakt z ananasu se už v  historii používal v lidovém léčitelství právě pro jeho hojivé účinky a to především v jižní a střední Americe. Koncentrát proteolytických enzymů obohacených bromelainem je dnes schválen také v Evropě. Používá se pro čištění tržných ran (odstranění odumřelé tkáně) a po závážných zranění popálením.  Jeho obchodní název je  NexoBrid.

V případě, že dáte ananas do úst, začne zmíněný enzym bromelain působit. S určitou nadsázkou můžeme říct, že Vám začne jemně rozkládat vaše vlastní ústa. Nemusíte se však vůbec bát, protože se ve skutečnosti z tohoto ovoce při jeho pojídání uvolní jenom velice malé množství enzymu, které Vám v žádném případě nijak neublíží.

Více informací o bromelainu najdete na stránce: http://www.nasevyziva.cz/sekce-enzymy-enzymoterapie/clanek-bromelin-bromelain-281.html

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *