Způsobuje pečínka rakovinu?

Může připálená nebo dokonce spálená pečínka skutečně způsobovat rakovinu? Pokud patříte k milovníkům masa s pěkně propečenou kůrkou, určitě jste se již setkali s dobře míněným varováním, že takto upravená pochoutka může způsobit rakovinu. Mnohé vědecké studie skutečně zmíněné riziko potvrzují.  Jeden z největších výzkumů na dané téma provedli vědci z University v Minnesotě, kteří sledovali stravovací návyky spojené s masem u více než 62 tisíc lidí po dobu devíti let. U pravidelných konzumentů poctivě propečeného, spáleného nebo dokonce zuhelnatělého masa zaznamenali až o 60% větší výskyt rakoviny slinivky břišní v porovnání s lidmi, kteří se této “pochoutce” vyhýbali. Se spáleným masem se spojují dva typy karcinogenů čili rakovinotvorných látek. První se nazývají heterocyklické aminy (HCA) a objevují se, pokud se zvířecí svalovina (z hovězího, vepřového, kuřecího a rybího masa) připravuje při vysokých teplotách. Druhou skupinu představují tzv. polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU). Vznikají nejčastěji během pečení, kdy se tuk odkapávající z masa dostane do ohně, na němž se pochoutka připravuje. Není bez zajímavosti, že se PAU vyskytuje ve velkém množství také v uzeninách.

zdroj článku: časopis 100+1 zázraky medicíny 8/2017

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *