Opravdu škodí “Éčka” v potravinách?

Hodná a zlobivá éčka

Většina lidí si pod pojmem éčka představuje emulgátory, nebo-li chemické potravinářské látky, které tělu škodí. Zkusme se ale na pravou podstatu éček podívat podrobněji.

Éčka patří mezi tzv. potravinářské přísady neboli aditiva. Patří mezi ně různé konzervanty zajišťující delší trvanlivost potravin, barviva dodávající potravinám příjemný vzhled, škroby a zahušťovadla vytvářející požadovanou konzistenci potravin, dále to jsou látky přispívající k příjemné vůni a ke zlepšení chuti. Mezi éčka patří sladidla, želírovací a kypřící prášky, ale také například vitamíny.

V posledních letech se z éček stali strašáci vyvolávající obavu o naše zdraví, ale je potřeba si uvědomit, že pod některými děsivě znějícími chemickými názvy se ve skutečnosti ukrývají tělu naprosto neškodlivé, někdy dokonce užitečné látky. Éčka získaná přírodní jsou samozřejmě zdravější než produkty syntetické výroby. Existuje v současné době víc jak 20 podskupin éček, z nichž některé jsou zdravé a jiné škodlivé. Pojďme se na některé z nich podívat blíž.

  • Éčka jako emulgátory: jejich škodlivost je nízká až střední a najdete je pod označením E331-E542. Jak fungují? Zkuste si představit olej, který nalijete do vody. Můžete ho míchat a míchat, ale stejně se s vodou nesmíchá. Pořád uvidíte olejové mapy na povrchu vody. To je samozřejmě dáno rozdílnou hustotou obou kapalin. Pokud ale použijete správný emulgátor, vytvoříte stejnorodou směs, která se již spojí. Emulgátory totiž tvoří zvláštní molekuly, které díky svým vlastnostem obě kapaliny spojí a v tomto stavu je udrží. Vzniklou směs lze samozřejmě i podobným způsobem zase „odpojit“. Některé emulgátory se používají k jistému typu podvodu. Například u pečiva. Pokud upečete chleba bez potřebných emulgátorů, bude již za několik hodin „starý“. U koblih a jiného nadýchaného pečiva je to ještě markantnější. A tak začali pekaři vyrábět pečivo s pomocníky, kteří vytváří dojem dlouho krásného nadýchaného pečiva. I taková nadýchaná a voňavá zmrzlina lahodí našemu oku víc (a tím se jí prodá dvakrát tolik) než jakási hmota bez patřičného éčka. Velká část emulgátorů je vyrobena přírodně a našemu organismu nijak neškodí, ale bohužel to nejde říct o všech. Tak například emulgátor E433, který najdete např. v instantní smetaně, mražených vaječných krémech nebo cukrových polevách je vyroben z polysorbátu 80, který může vyvolávat u některých jedinců silné alergické reakce.
  • Éčka jako antioxydanty mají škodlivost většinou nízkou až žádnou a značíme je E220-E512. Jsou to „hodná éčka“, protože nám pomáhají uchovávat potraviny tím, že zabraňují oxidaci a tím tlumí změny způsobené přítomností kyslíku. Již v pradávných dobách se lidé snažili uchovávat potraviny vařením, uzením,solením atd. Tato éčka uchovávání potravin usnadňují. Přitom je pod nic neříkajícím názvem E300 obyčejný vitamín C, pod E322 lecitin, pod čísly E306-E309 vitamín E atd. Na straně druhé máme antioxydanty, kterým je lépe se vyhnout. Pozor by jste si měli dát především na E321 BHA (butylhydroxylanisol) a E321 BHT (butylhydroxytoluen), který se vyrábí z ropy. Najdete je především v některých typech sádla, majonézách, tatarkách, instantních nudlích či bramborových knedlících v prášku. Tato éčka mohou mít karcinogenní účinky.
  • Éčka jako konzervanty s označením E200-E299 mají škodlivost vysokou. Jsou to také éčka, která mají usnadňovat uchovávání potravin tak jako předchozí skupina, ale tito pomocníci většinou patří mezi „zlá éčka“. Narazíte na ně v regálech s potravinami s dlouhou trvanlivostí, která by se za normálních okolností nedala udržet. Jde například o paštiky, kečupy, tatarky a masové konzervy atd. Například E220 je nebezpečný konzervant z oxidu siřičitého, který se vyrábí zahříváním rudy s obsahem síry a např. v USA je již zakázán. Nebo E210 není nic jiného než kyselina benzoová, která může způsobovat kožní alergie či zhoršovat astma.
  • Éčka jako barviva mají škodlivost střední až vysokou a najdete je pod čísly E100-E182. Tato éčka nám pomáhají obarvit potraviny tak, aby jejich vzhled vypadal pro konzumenty lákavě. Přidávají se např. do másel, krémů, vajíček, cukrovinek atd. Například „hodné“ éčko E101 je žlutozelený riboflavin, tedy vlastně vitamín B2, který je tělu prospěšný. E104 vytváří výrazně žlutou barvu „zlým“ éčkem vznikajícím destilací umělého dehtu. Podle některých odborníků je karcinogenní a u dětí může vyvolávat hyperaktivitu. Ačkoliv se hodně mluví o jeho zákazu, používá se vesele dál. Podobně je na tom éčko E129 (vytváří červenou barvu) získávané z ropy. Dlouhodobé studie na zvířatech prokázaly, že snižuje schopnost reprodukce a přispívá ke vzniku nádorů lymfatických uzlin. Na těchto dehtových a ropných lahůdkách si můžete pochutnat konzumací např. čokolád, bonbónů, gumových medvídků,lízátek, moučníků a salámů.
  • Éčka zvýrazňující chuť a vůni patří mezi velice škodlivá éčka se značením E500-E637. Máte rádi šunku, paštiky, chipsy, instanční nudle či marinády? A přemýšleli jste někdy o tom, proč mají masovou chuť a vůni, i když tam vlastně žádné maso není nebo je ho tam jenom nepatrné množství? Příčinou je zde opět chemie, tedy přítomnost glutamanu sodného ze skupiny E500-E637. Tato éčka ve vás sice vyvolávají příjemnou vůni lahodnou chuť, ale něco za něco. Podle rozsáhlých studií vyvolávají četné alergie, změny nálad, deprese. Některé skupiny stojí dokonce za vznikem Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby.No není lépe si připlatit za skutečné maso?
  • Éčka jako náhradní sladidla mají škodlivost také velmi vysokou a značí se E900 a výše. Pokud jste se rozhodli zatočit se svými kily a začali kupovat potraviny s označením light, tak by jste měli zpozornět.Velká část těchto „pochoutek“ obsahuje umělé sladidlo aspartam E951, který se v těle rozkládá na neurotoxin formaldehyd nebezpečný zejména drážděním nervových buněk mozku. Způsobuje změny osobnosti, změny nálad, těžké deprese a intelektuální pokles (oficiálně je zaznamenáno dalších 92 nežádoucích účinků). V USA byl aspartam jako nebezpečná přísada uznán, ale nezakázán. Je přitom paradoxem, že byl aspartam zařazen na seznam chemických bojových látek, který může sloužit k ovlivňování myšlení nepřítele. Jeho příznivci (není těžké uhodnout proč) však říkají, že pokud je užit „s mírou“, je neškodný a používají ho bez ostychu dál.

 

Je velký omyl považovat potraviny bez éček za bezpečnější či dokonce zdraví prospěšné. Například potraviny nakažené bakteriemi typu Escherichia Coli nebo Salmonela aj. nejsou jistě pro náš organismus nic dobrého a mohou nám způsobit nepěkné zdravotní potíže. Na straně druhé ne každá potravina obsahující éčka poškozuje naše zdraví. Velká část éček je nám naopak velice prospěšná. Účelem tohoto článku není vás vystrašit, ale přimět popřemýšlet o tom, co jíte a pijete. Zvážit, zda je lepší si pochutnat na light cole nebo vodě s přírodní šťávou. Je lepší koupit větší množství levné náhražky šunky či menší množství kvalitní a dražší uzeniny? Nechám na vás, jak bude vaše stravování vypadat.

Odkaz na seznam a míru škodlivosti éček:

http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek
(zdroj článku: časopis 100+1  7/1013)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *