Fakta a mýty o alkoholu

Fakta a mýty o alkoholu

Alkohol provází lidstvo už po tisíciletí. S kvašenými nápoji bychom se mohli setkat už ve starém Egyptě, u Babyloňanů nebo Sumerů. V dnešní době patří alkohol mezi společensky tolerovanou drogu, která  v rozumné míře pomáhá, ale při větších dávkách naopak ubližuje. S alkoholem je spojena řada mýtů, které mezi lidmi hodně kolují. Jsou pravdivé? Pojďme se na některé z nich podívat podrobněji.

  1. Alkohol ničí mozkové buňky: alkohol má na mozek jak pozitivní, tak negativní dopady. Umírněná konzumace alkoholu mozkové buňky neničí. Popravdě bývá spíše naopak spojována s lepším mentálním fungováním. Gretha Jensenová dokázala ve své studii z roku 1993, při níž porovnávala vzorky od zesnulých alkoholiků a abstinentů, že hustota jejich mozkových buněk je úplně stejná. Alkohol tedy buňky neničí, pouze tlumí jejich činnost. Ovlivňuje však schopnost receptorů a narušuje synapse, které tvoří propojení mezi mozkovými buňkami. Tím je mezi nimi narušen přenos dat (vzruchů). Zasaženy jsou všechny oblasti mozku – paměť,centrum řeči, koordinace,úsudku… Toxiny z alkoholu navíc blokují vstřebávání vitamínu B1, což vede k nedostatečnému vyživování mozku a může to následně způsobit demenci.
  2. Pivní břicho (hlavně u mužů) je způsobeno pitím piva: pivní mozol, panděro, pneumatika, cejcha…Označení pro něj existuje mnoho, ale vězí za jeho vytvořením skutečně pivo? Tloustnutí je podmíněno z větší míry genetickými předpoklady, dalšími viníky jsou potraviny s vysokým obsahem tuku a nedostatek pohybu. A v neposlední řadě s věkem klesá schopnost organismu spalovat tuky. Hořké chmelové látky obsažené v pivu příznivě ovlivňují trávení a povzbuzují také chuť k jídlu. Kvůli pivu toho lidé zkonzumují více, než by měli. Pivo samotné obsahuje pouze kolem 450 kalorií na 1 litr, což je méně než má třeba ovocná šťáva nebo limonáda. Za pivním břichem tedy pivo sice stojí, ale pouze nepřímo.
  3. Muži a ženy o stejné hmotnosti se opijí stejně rychle: ženský organismus reaguje na alkohol odlišně než mužský. Ženy cítí špičku dříve, protože mají vyšší podíl tělesného tuku (v průměru o 10%). Tělesný tuk obsahuje určité množství vody. Právě v ní se alkohol vstřebává, než se dostane do krevního řečiště. Navíc ženský organismus produkuje menší množství enzymu, kterému vděčíme za rozklad alkoholu v žaludku.
  4. Vypití šálku kávy pomůže opilému člověku rychleji vystřízlivět: jediné, co člověku opravdu pomáhá vystřízlivět, je čas. Tedy žádná černá káva, studená sprcha, cvičení nebi jiné “babské” rady. Alkohol opouští tělo prakticky u všech konstantní rychlostí 0,15 promile alkoholu v krvi za hodinu. Tedy opilý člověk s 1,5 promile alkoholu v krvi bude k úspěšnému vystřízlivění potřebovat 10 hodin.
  5. Alkohol je zaručené afrodiziakum: zde záleží na dávkování. V přiměřeném množství může jako afrodiziakum skutečně fungovat. Například etylalkohol obsažený v šampaňském má euforizující účinek. Uvolňuje zábrany a povzbuzuje chuť na sex. Ovšem ten, kdo to s pitím přežene, se dočká naprosto opačného efektu.
  6. Abstinenti mají nulovou hladinu alkoholu: není tomu tak. Určité velmi malé množství alkoholu tělo vytváří samo fermentací potravin přirozenou střevní mikroflóru. Jedná se asi o 0,04 promile.
  7. Prohibice vyřeší problém s alkoholem: prohibice v USA, která byla odhlasována v roce 1920 a zrušena v roce 1933, potvrdila, že neexistuje souvislost mezi dostupností alkoholu a alkoholismem. Zákaz výroby, prodeje a dovozu i vývozu alkoholu vedl k řadě negativních efektů, jako například úmrtí, oslepnutí nebo invalidity po požití kontaminovaného nelegálního moku. Dále v té době vzkvétal organizovaný zločin, což mělo za následek další úmrtí, daňové ztráty… I kdyby se podařilo alkohol zakázat dokonale, lidé s emocionálními nebo psychickými problémy by si stejně našli “berličku” v podobě jiné drogy.
  8. Opilé řidičky-ženy jsou stejně nebezpečné jako opilí řidiči- muži: podle posledních zjištění opilí muži řídí stejně rychle jako za střízliva. Opilé ženy sedají za volant všeobecně méně často. Avšak pokud tak už učiní, uvědomují si spíše než muži, že jsou pod vlivem alkoholu a rychlost jízdy přizpůsobí svému stavu.
  9. Alkoholismus je dědičný: genetické dispozice mají na alkoholismus velký vliv. Děti alkoholiků mají sníženou schopnost tvorby endorfinu, přezdívaného “hormon štěstí”. Pokud chtějí prožít pocit bezbřehé radosti, sahají častěji po alkoholu. Čím mají méně receptorů pro endorfiny, tím více musejí  pít, a tím spíše se u nich může závislost rozvinout.
  10. Nealko pivo není pro alkoholika nebezpečné: člověk, který se chce zbavit závislosti na alkoholu, by se měl vyvarovat i nealko piva. To totiž v jeho mozku vyvolává zvýšenou koncentraci dopaminu. Navodí mu pocit blaženosti po konzumaci alkoholu. Podobně je na tom všechno, co připomíná vůni alkoholu – rumový punč, čokoláda s likérovou náplní, rumové pralinky…
  11. Alkohol v zimě zahřeje: ano, zahřeje, ale…Po pár doušcích tvrdého alkoholu člověk sice cítí teplo, ve skutečnosti se však jeho tělesná teplota snižuje. Jak je to možné? Alkohol rozšiřuje povrchové cévy a krev proudí blíže k pokožce. Současně dochází ke zvýšení krevního tlaku. Pozvolna dochází ke ztrátě tělesného tepla. K udržení tepla totiž tělo potřebuje mít cévy naopak stažené. To může mít fatální následky. Zvláště pokud dotyčný zabloudil v zasněžených horách, nebo si za mrazivé noci cestou z hospody chtěl na chvilku odpočinout na lavičce.
  12. Mícháním piva, vína a tvrdého alkoholu se dá opít rychleji, než když člověk pije celý večer stejný nápoj: opilost nebo střízlivost určuje hladina alkoholu v krvi. Míchání různých druhů alkoholu na to nemá vliv. Opilost způsobuje množství čistého alkoholu v gramech, které dotyčný vypil. Co to s ním provede, záleží na jeho hmotnosti, pohlaví, množství zkonzumovaného jídla před pitím atd. Z toho plyne, že nelze říct, že pití piva nebo vína je bezpečnější než pití vodky  nebo whisky. Vyvrací to zároveň i mýtus, že se dá opít rychleji, když se alkohol cucá brčkem. Je ale samozřejmé, že toho, co nám chutná, vypijeme mnohem více, než toho, co nám příliš nechutná. Také je potřeba si uvědomit, že je mnohem obtížnější a trvá mnohem déle vypít 3 půllitry piva (cca 0,48 promile) než vypít 2 panáky destilátu (také cca 0,40 promile alkoholu).

Jak dlouho se z těla odbourává alkohol

MUŽ – 80 kg

Pivo světlé, desítka

2 půllitry – 0,33 promile – 3:18 hod.

3 půllitry – 0,48 promile – 4:54 hod.

4 půllitry – 0,65 promile – 6:30 hod.

Víno

2 dvoudecky – 0,55 promile – 5:30 hod.

3 dvoudecky – 0,83 promile – 8:18 hod.

4 dvoudecky – 1,10 promile – 11:00 hod.

Destilát, 40 %

2 panáky (po 0,05 litru) – 0,40 promile – 4:00 hod.

3 panáky (po 0,05 litru) – 0,60 promile – 6:00 hod.

4 panáky (po 0,05 litru) – 0,80 promile – 8:00 hod.

ŽENA – 60 kg

Pivo světlé, desítka

2 půllitry – 0,43 promile – 5:06 hod.

3 půllitry – 0,65 promile – 7:36 hod.

4 půllitry – 0,88 promile – 10:12 hod.

Víno

2 dvoudecky – 0,73 promile – 8:36 hod.

3 dvoudecky – 1,10 promile – 12:54 hod.

4 dvoudecky – 1,47 promile – 17:18 hod.

Destilát, 40 %

2 panáky (po 0,05 litru) – 0,53 promile – 6:18 hod.

3 panáky (po 0,05 litru) – 0,80 promile – 9:24 hod.

4 panáky (po 0,05 litru) – 1,07 promile – 12:30 hod.

Zdroj:http://ekonomika.idnes.cz/jak-pit-alkohol-aby-druhy-den-nebolela-hlava-feg-/test.aspx?c=A071228_884380_test_vem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *