Řepkový olej

Jedním z nejrozšířenějších rostlinných olejů je ten řepkový. Je ale zdravý a našemu organismu neškodný? Podle nové studie, kterou provedli specialisté na Lewis Katz School of Medicine v Temple University (LKSOM) v americké Filadelfii, řepkový olej tělu více škodí, než prospívá. Během výzkumu vědci rozdělili naprosto zdravé myši ve věku šesti měsíců do dvou skupin. Jednu skupinu krmili standardní stravou, zatímco druhou krmivem, které bylo doplněno ekvivalentem dvou polévkových lžic řepkového oleje denně. Tento výzkum prováděli vědci po dobu dvanácti měsíců. Po vyhodnocení výsledků je šokovalo hned několik rozdílů. Prvním byla tělesná hmotnost jedinců. Myši na „dietě“, která byla obohacena olejem z řepky, vážily výrazně více, než jedinci na běžné stravě. Následné testy, které zahrnovaly cestu bludištěm, posloužily ke zjištění změn pracovní a krátkodobé paměti a schopnosti učit se. A zde byly největší rozdíly! Myši konzumující řepkový olej trpěly poruchami pracovní paměti. Na základě vyšetření mozkové tkáně se ukázalo, že jedinci, kteří dostávali řepkový olej, měli výrazně sníženou hladinu amyloidu beta 1-40. Jde o rozpustnou formu proteinů  beta-amyloidů, které jsou považovány za látku pro mozek prospěšnou. Působí také jako tlumící prvek  pro škodlivou nerozpustnou formu amyloid beta 1-42. Snížením amyloidů beta 1-40 došlo ke zvýšení tvorby plaků v mozku, zatímco neurony byly pohlcovány alkaloidem beta 1-42. Pokles počtu kontaktů mezi neurony vedl k poškození synapsí, které jsou důležité při formování  a funkci paměti. Během výzkumů u jedinců, konzumujících řepku olejnou, bylo zjištěni značné poškození nervů a poruchy paměti. Studie tak prokázala, že řepkový olej se významně podílí na vzniku Alzheimerovy choroby. V roce 2017 pak vědecký tým profesora a ředitele Alzheimerova centra v LKSOM Domenico Praticò spolu s kolegy použili totožný postup při zkoumání řepkového a následně olivového oleje. Tento test prokázal, že olivový olej je zdravý vysoce prospěšný, protože snižuje tvorbu amyloidových plaků v lidském mozku. To však rozhodně neplatilo u řepkového oleje!

Brukev řepka (Brassica napus) je jednoletá nebo dvouletá plodina, která se pěstuje pro olejnatá semena. Ta se využívají především k výrobě oleje. Surový olej slouží při výrobě potravin, jako jsou majonézy, tatarské omáčky nebo rostlinné tuky. Používá se také do salátů nebo nálevů. V současné době se ale také pěstuje jako zdroj biopaliva. Každým rokem můžeme vidět  čím dál více „žlutých lánů“ řepky. Ta, kromě již zmíněných zdravotních rizik, také každoročně zabíjí stovky kusů srnčí zvěře, protože rostlina obsahuje látky, které srncům ničí játra, plíce a nervovou soustavu. Jen v české republice zabírá řepka zhruba 15% orné půdy.

Zdroj článku: časopis 21. století květen 2018

Napsat komentář