Je pojídání hlíny bezpečné?

Je pojídání hlíny bezpečné?

Geofágie, neboli pojídání hlíny je doloženo již z období starověkého Egypta. Pro blahodárné účinky na zažívací trakt ji pojídali také staří Řekové. Dnes se praktikuje v některých zemích „třetího“ světa, přičemž nejvíce je hlína pojídaná těhotnými ženami a dětmi. V některých částech africké Ghany běžně melou hlínu, kterou prosívají a pak smíchanou s vodou a moukou pečou v podobě malých placiček. A třeba takoví Čukčové, žijící na severovýchodě Ruska, jedí sladší žlutou hlínu zcela samotnou a bez úprav. Nelze zjistit, jaká původní kultura s geofágií přišla, kdo a proč ji zavedl, ale vědci se domnívají, že šlo původně pravděpodobně o léčitelskou metodu. Začali tedy zkoumat možné detoxikační a výživové účinky jílu. Zjistili, že podobně jako živočišné uhlí na sebe jíl váže toxiny a vylučuje je přirozenou cestou ven z těla. Problém ovšem představuje fakt, že při dlouhodobém praktikování geofágie se zbavuje tělo minerálních látek, které se na kousky hlíny vážou stejně jako toxiny. Z toho vyplývá, že proti krátkodobému pojídání hlíny nelze nic namítat, ale dlouhodobé pojídání již doporučit nelze.

Napsat komentář