Energetické nápoje zabíjí hmyz. Jsou nebezpečné i pro lidi?

Píše se rok 1927 a chemik William Walker Hunter sedí dlouhé hodiny ve své pracovně v anglickém městečku Newcastle a snaží se vymyslet nápoj, který by mohl pomoci jeho dceři. Ta má žloutenku a Hunter jí chce dodat energii na boj s nemocí. Po několika různých zkouškách vymyslí a vytvoří nový glukózový nápoj, který nazve Glucozade. Již  dva roky poté tento nápoj poprvé podává nemocnice jako prostředek „první pomoci pro oživení organismu“. V roce 1938 je nápoj přejmenován na Lucozade a teprve o  dalších 45 let později  dostane nálepku energetický nápoj.

Do USA dorazí móda posilovačů energie na konci 40. let minulého století. V roce 1949 chicagský byznysmen  William Mark Swartz dostane od svých obchodních partnerů úkol. Musí vymyslet nový nápoj s vitamíny, který bude konkurovat sladkým limonádám. Vynalezne „energetický posilovač“ s názvem Dr. Enuf s vitamínem B, kofeinem a třtinovým cukrem. Ale ta pravá vlna nápojů, které tělo vzpruží na několik hodin, dorazí v 60. letech minulého století z Japonska. Právě tady se totiž zrodí nápoj Lipovitan, jehož hlavní součást je taurin. Tato aminokyselina původně získaná z býčích žláz je prospěšná pro správný vývoj lidského těla. Dokáže ho zbavit nejrůznějších toxinů. Koktejl taurinu, kofeinu a cukru dokáže pořádně nastartovat mozek, a právě toho výrobci energetických nápojů využívají.

Zástupce rakouské drogistické společnosti Dietrich Mateschitz přijel v 80. letech do Thajska navázat obchodní kontakty. Několik dní zde bojoval s únavou a neschopností se tamnímu prostřední přizpůsobit. Po několika dnech proto zkusil na doporučení místních obyvatel nápoj Krating Daeng. Hustý sirup v hnědé lahvičce ho okamžitě „nakopnul“ a dodal mu tolik potřebnou energii. Mateschitz se okamžitě rozhodl, že tento nápoj přiveze do Evropy. Na schůzce s vynálezcem tohoto nápoje Chaleo Yoovidhyaou (1923-2012) se dohodli a společně založili firmu Red Bull. Nový energetický nápoj byl poprvé představen v Rakousku o tři roky později. Zpočátku ho pili pouze sportovci, ale postupně se rozšířil i mezi ostatní obyvatele celé planety. Dnes je Red Bull celosvětovou jedničkou, jen v roce 2016 se ho prodalo 6,06 miliardy plechovek. V současné době je trh s energetickými nápoji jeden z nejrychleji se rozvíjejících na světě. Například v roce 1999 činí celosvětové tržby 3,8 miliardy dolarů, v roce 2013 je to už 27,5 miliardy dolarů. Důvodem je masivní kampaň a sponzoring nejrůznějších akcí.

Devatenáctiletý Alex Morris z amerického Marylandu pil dvě plechovky energetického nápoje denně. Po třech letech mu náhle a nevysvětlitelně selhalo srdce. Teprve 14letá  Anais Fournierová náhle umřela na infarkt poté, co během necelého dne vypila 1,5 litru „energeťáku“. A tak bychom mohli pokračovat. Po sérii náhlých úmrtí na selhání srdce po požití energetických nápojů se  začali vědci mnohem více zajímat o skutečné účinky těchto nápojů. A nestačili se divit! Podle výrobců mají energetické nápoje zvyšovat výkonnost a koncentraci hlavně u sportovců. Rakouská studie z roku 2006 ale nic takového neprokázala. Naopak energetické nápoje při sportovním výkonu kvůli obsaženému kofeinu způsobují značnou dehydrataci, která tělo naopak zpomaluje. Kofein je alkaloid, který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a také srdeční činnost. Je proto pravděpodobně nejrozšířenějším stimulantem na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein se v různém množství nachází např. ve fazolích, listech a plodech některých rostlin, kde slouží rostlině jako přirozený pesticid  – paralyzuje a zabíjí určitý hmyz, který se živí částmi rostlin. Nejčastěji se s ním setkáváme v kávových bobech a listech čajovníku. V malém množství je kofein tělu prospěšný, ale při dávkách nad  0,4 g kofeinu na 90 kg může být již nebezpečný. Vysoký obsah kofeinu vede k dehydrataci, k poruchám spánku, migrénám a někdy i k úzkostným stavům. Mohou vznikat žaludeční křeče a poruchy trávení. Po odeznění jeho účinku se naopak objevuje silný útlum a apatie, což je nebezpečné především pro řidiče a pracovníky v rizikových zaměstnáních. U některých citlivých osob  se může prohloubit stav deprese. Jedna plechovka energy drinku obsahuje až 13 lžiček cukru a množství kofeinu, které odpovídá dvěma šálkům velmi silné kávy. Takže kromě zmíněných nežádoucích účinků si přičtěme také obrovské riziko vzniku obezity a zubních kazů. Většina energetických nápojů obsahuje taurin. Patří mezi organické kyseliny a jde o významnou složku žluči.  Poprvé byl izolován z býčí žluči (odtud tedy jeho název, taurus=býk). V malém množství je pro tělo naprosto nezbytný.  Při dlouhodobějším překračování doporučených dávek (nad 5 000 mg) může mít i taurin jako jiné další látky nežádoucí účinky. Mezi ty potvrzené mohou patřit průjmy, poruchy paměti či útlum centrální nervové soustavy. Velice životu nebezpečné je kombinování energetických nápojů s alkoholem a léky na deprese.

Energetické nápoje jsou tedy v malém množství lékem, ve velkém množství jedem. Kolik jich tedy můžeme vypít?  To je velice individuální. Pro někoho je 7 plechovek týdně málo, pro jiné moc. Obecně lze  stravitelnost těchto nápojů srovnávat se silnou kávou a to je dobré vodítko pro množství. Jeden energy drink má obsah kofeinu jako dva hrnky kafe! Takže platí důležitá zásada: energetický nápoj je dobrý sluha, ale zlý pán.

zdroj článku: časopis Epocha 1/18

Napsat komentář