Ovlivňují citrusy účinnost léků?

Také vás zajímá, zda konzumace citrusových plodů nějakým způsobem ovlivňuje účinnost léků? Pak vám zde přináším jednoznačnou odpověď. První vědecký poznatek o vlivu citrusů, především grapefruitové a pomerančové šťávy, přinesl již v roce 1989 kanadský vědec David Bailey z Lawsonova institutu pro výzkum zdraví. Tehdy prováděl výzkum interakce alkoholu s určitou skupinou léků. Dobrovolníkům nabízel skleničku grapefruitového džusu, aby zapili pachuť v ústech. Takže vlastně úplnou náhodou objevil, že  látka zvaná NARANGIN ovlivňuje proces vstřebávání  léků, tedy přesněji řečeno urychluje jejich vstřebávání a uvolňování účinné látky do krevního řečiště. Tím se výrazně zesiluje jejich účinek a také se zvyšuje možnost nežádoucích účinků. Biochemici pak popsali celý proces a v posledních letech  se díky vývoji nových léků celý výzkum několikrát zopakoval. Klinicky tak byla ověřena interakce grapefruitové a pomerančové šťávy na léky užívané na úzkostné stavy, vysoký krevní tlak, srdeční arytmii, angínu pectoris, erektilní dysfunkci, HIV, AIDS, rakovinu, infekce, konvulze, gastrointestinální reflux, vysokou hladinu cholesterolu v krvi atd. Negativní účinek vyvolala již jedna sklenice šťávy. Lékaři tedy doporučují během léčby nekonzumovat ani čerstvé citrusové ovoce, ani další citrusové produkty. U citronů prozatím stejné účinky  jednoznačně popsány nebyly.

Zdroj článku: časopis 21. století 5/2018

Napsat komentář