Jídlo v těhotenství

CO JÍST V TĚHOTENSTVÍ

Od početí až po porod a kojení je vaše tělo schopné zajistit všechny nepostradatelné výživné látky pro rostoucí dítě. Molekuly obsahující výživné látky přecházejí z vaší krve do krve dítěte přes drobné krevní cévy v placentě. Tento orgán leží obklopen ne krev bohatými vnitřními stěnami dělohy. Složitá cévní síť v placentě dohromady formuje velké tepny a žíly pupeční šňůry, která je napojena na pupek vašeho dítěte. Krev pulsuje nepřetržitě přes šňůru a přináší kyslík a výživné látky vašemu dítěti a zpět do placenty pak přicházejí odpadové látky. Zatímco váš organismus a organismus plodu zůstávají stále oddělené,vy sama dýcháte, jíte a vylučujete za své dítě v průběhu celého těhotenství a porodu až do okamžiku uvolnění placenty po porodu. Výživná a vyvážená strava je proto v tomto období rozhodující, jak pro vaše vlastní zdraví, tak pro zdraví nenarozeného děťátka. Správná strava dá vašemu dítěti dobrý start do života, stejně jako vám umožní udržet si dostatečnou energii v těhotenství, při porodu a v postnatálním období. Pokud jste jedla správně ještě před těhotenstvím, měla byste mít dostatečné rezervy ke zvládnutí období nedostatku, když vám například nevolnost v těhotenství brání přijímat potravu. Nesprávná strava může naopak vaše rezervy rychle vyčerpat a zatímco dítě dostane všechny potřebné živiny, vy sama můžete zůstat s nedostatečnými zásobami pro vlastní tělo. Vaše chuť v těhotenství poroste, ale lépe je jíst „za dva“ kvalitou a rozmanitostí stravy, abyste přijímala všechny přírodní látky, které potřebujete. Je nevyhnutelné, aby váš denní přísun bílkovin, tuků, uhlohydrátů, vitamínů a minerálů byl ve správné rovnováze a skládal se z čerstvých a zdravých potravin, které pro vás a vaše dítě budou maximálně prospěšné. Správná výživa zároveň omezí pravděpodobnost potíží, které mohou vzniknout v těhotenství a při porodu.

Do svého denního jídelníčku zahrňte čerstvé ovoce, zeleninu a saláty a dávejte přednost čerstvému masu a rybám před balenými nebo mraženými výrobky. Nejlepší je kupovat jenom čerstvé potraviny, protože mnohé procesy používané k jejich uchovávání, jako jsou mražení a konzervování, způsobují ztrátu výživových látek. Důležité je také také pozorně číst nálepky a obaly a vyhnout se produktům obsahujícím barviva, ochucovadla a konzervační látky, které jsou škodlivé zdraví vašemu i dítěte. Některé zpracované plnohodnotné potraviny jsou však vysoce výživné a neobsahují žádné chemikálie. Sójové výrobky, jako tofu, tampa, miso a tamari jsou například bohaté na bílkoviny, železo, vápník a vitamín B. Výtažek z droždí, za studena lisované oleje, med, domácí sýry a arašídové máslo jsou dalšími příklady zdravých a výživných zpracovaných potravin. Chcete-li zvýšit hodnotu své stravy, kupujte si celozrnný chléb, dávejte přednost hnědé rýži před bílou, protože hnědá obsahuje výživné slupky. Nesmírně výživné jsou klíčky mnohých luštěnin a obilovin, obsahující bílkoviny, tuky, uhlohydráty, vlákninu, vitamíny a minerály a stopové prvky. Pokud necháte semínka vyklíčit doma a okamžitě je sníte, obsahují „živé“ nutrienty, které jsou velice lehce vstřebatelné. Zkuste to s fazolemi, sójovými boby, čočkou, pšenicí, cizrnou a vojtěškou. Přidejte syrové výhonky do salátů, sendvičů a do polévek a omáček. Při nákupu a úpravě masa nezapomeňte na játra, ledvinky, mozeček a jazyk a při přípravě výživné polévky použijte kosti. Jezte hodně maso skopové, protože ovce se převážně pasou (nejsou tolik krmeny uměle) a tak mají velice zdravé a výživné maso.

Základními složkami zdravé výživy jsoubílkoviny,tuky,cukry,vitamíny a minerály:

Bílkoviny dodávají nezbytné aminokyseliny pro budování nových tkání a zajišťují účinnou funkci enzymů, hormonů a protilátek. V těhotenství potřebujete více bílkovin než obvykle,a proto je důležité hlídat jejich denní příjem. Maso, ryby, drůbež, mléčné výrobky a vejce poskytují kompletní, prvotřídní bílkoviny, které se lehce vstřebávají, zatímco luštěniny a ořechy obsahují „omezené“ aminokyseliny, které je třeba jíst s obilovinami, aby vaše tělo mělo dostatek bílkovin. Sójové boby jsou zdrojem nejhodnotnějších rostlinných bílkovin.

Tuky jsou přímým zdrojem energie a zajišťují plynulou činnost těla, zejména nervového systému. Obsahují vitamíny A a D a nacházejí a nacházejí se v masu, rybách, mléčných výrobcích a rostlinných olejích.

Cukry  jsou součástí glukózy, škrobů a vláknin a jsou hlavním zdrojem energie. Nacházejí se v bramborách, obilovinách a luštěninách.

Vitamíny a minerály jsou nutné pro zdravý růst a vývin. Čerstvé přírodní výrobky vám dodají nejlepší přísun těchto rozhodujících živin, protože některé vitamíny jsou nejvíce koncentrovány pod slupkou ovoce a zeleniny, jiné, zvláště vitamín C, však ztrácejí hodnotu vařením a chemickým zpracováním.

Železo: je hlavní složkou hemoglobinu, který se nachází v krvi a zásobuje vaše dítě kyslíkem. Až jednu třetinu vašeho přísunu železa využívá plod k výrobě své krve a ukládání zásob po narození. Železo je potřeba jako nosič kyslíku. Zdroje: játra, ledviny, hovězí maso, sardinky, vejce, sušené ovoce (zejména fíky, švestky, meruňky), mandle, melasa, droždí,  kakao, celozrnný chléb, klíčky, červená řepa, brokolice, zelená listová zelenina, mořské řasy.

Nepijte čaj nebo kávu současně nebo bezprostředně po jídle, protože tyto nápoje vstřebávání železa zpomalují.

Kyselina listová: v těhotenství potřebujete dvakrát tolik kyseliny listové než obvykle, napomáhá totiž železu v tvorbě červených krvinek a vývinu nervového sytému plodu. Tělo ji neukládá a v těhotenství se jí vylučuje mnohem víc než normálně, je proto nutné zajistit její stálý přísun. Zdroje:listová zelenina, kořenová zelenina, droždí, celozrnné produkty, ústřice, losos, plnotučné mléko, datle, houby, pomerančový džus a játra.

Vláknina: je nezbytnou součástí stravy.V těhotenství je zácpa obvyklý jev a vláknina ji pomáhá odstranit. Bohatým zdrojem vlákniny je ovoce a zelenina. Nepoléhejte příliš na otruby, mohou totiž bránit vstřebávání jiných živin. Ideální je zelený hrášek, sušené meruňky, celozrnné těstoviny a chléb, míchané oříšky, maliny, rýže natural, pórek, hrozinky aj.

Vitamín C :je přirozené antibiotikum,chrání tělo před infekcí a také napomáhá vstřebávání železa. Pomáhá při tvorbě silné placenty. Zdroje: čerstvé ovoce a zelenina (jahody, maliny, černý rybíz, melouny, kiwi, brokolice, růžičková kapusta, citrusové ovoce, brambory a zelí, zejména kyselé). Protože se vitamín C v těle nehromadí, dejte tělu každý den jen potřebnou dávku, zbytek totiž tělo bez užitku vyloučí.

Zinek: je minerál důležitý pro růst a léčbu a zabraňuje nevolnosti. Zdroje: hovězí maso, játra, ústřice, mořské produkty, ořechy, mrkev kukuřice, rajčata, banány, droždí, celozrnné výrobky a klíčky.

Vápník: je přírodní sedativum,zajišťuje normální funkci nervů,svalů a je také potřebný pro silné kosti a zuby. Zdroje: mléčné výrobky, losos, sardinky, soja, droždí, sezamová semínka, mandle, klíčky, celozrnné produkty, listová zelenina a kapusta.

Vitamín B komlex jsou vitamíny, které zajišťují základní činnosti organismu. Zdroje: droždí, vejce, maso, sója, ryby, rýže, obiloviny, pšeničné klíčky, avokádo, ořechy, slunečnicová semínka.

Vláknina je nezbytnou součástí stravy. Pomáhá zabránit zácpě. Je obsažena v ovoci a zelenině

V těhotenství by vaše strava měla obsahovat asi 40% obilovin, 25% zeleniny, 30% bílkovin a 5% sušeného a čerstvého ovoce. Chcete-li dosáhnout správné rovnováhy, při sestavování jídelníčku kombinujte libovolné potraviny ze čtyř základních skupin (za moment je vypíšu). Použijte doporučení množství porcí jako pomůcku. Jednotlivé porce by měly vážit mezi 85-170 gramy.

1.skupina bílkovinné potraviny: všechny druhy masa, ryby, drůbež, vejce, fazole,hrách , čočka, ořechy, semínka, čočka, cizrna, sójové boby, mandle, para ořechy, lískové ořechy, kešu, arašídy, pražená slunečnicová, dýňová a sezamová semínka …

2.skupina obilovinové potraviny: ovesné kaše, musli, celozrnné cereálie a chleba, kuskus a těstoviny …

3.skupina zelenina a ovoce

4.skupina mléčné výrobky a jejich plnohodnotné náhražky: mléka (i sojové), tofu, tampa, sýry, jogurty, tvaroh atd…

V těhotenství je dobré dávat k pití přednost minerálkám a pitné vodě (jaká by měla být kojenecká pitná voda jsem psala v tématu pitná voda).Vyhněte se slazeným a bublinkatým nápojům a místo černého čaje a kávy pijte bylinkové čaje nebo kávové náhražky. Vyhněte se alkoholu, ale jedna sklenka vína nebo piva vám ani dítěti neuškodí. Vysoce výživné jsou ovocné a zeleninové šťávy, přičemž nejlepší je si je udělat doma a hned čerstvé vypít. Jsou nejenom osvěžující, ale hlavně mají čistící a tonizující účinek. Neměli by jste jich však vypít denně více než půl litru, protože jsou velice koncentrované. Lahodně chutnají mléčné a jogurtové koktejly, do nichž můžete zamíchat různé druhy ovoce.

Čemu je dobré se vyhnout: rafinovaným a chemicky upraveným potravinám,zejména s vysokým obsahem cukru. Kořeněnému a tučnému jídlu. Potravinovým přísadám, zejména dusičnanu a dusitanu sodnému a chemickým ochucovadlům, jako je např. glutaman sodný. Nadměrné konzumaci červeného masa, které se může podílet na zvýšení krevního tlaku. Syrovému masu a také styku s miskami pro kočky, protože jsou možným zdrojem onemocnění zvaném toxoplasmóza. Povzbuzujícím nápojům, jako je káva a čaj a také kakau a coca-cole, protože obsahují kofein. Uklidňujícím prostředkům v tabletách, aspirinu, alkoholu a cigaretám. Pro vegetariány pozor! Mořské řasy jsou hodnotným zdrojem bílkovin, minerálů a stopových prvků, zejména jódu, vápníku, draslíku a železa a také některých vitamínů, takže je dobré přimíchat je do polévek či jimi posypat jídlo, ale mořské řasy obsahují velké množství sodíku a měly byste se jim tedy v těhotenství vyhnout, pokud máte vysoký krevní tlak.

Pokud toužíte po sladkých potravinách.snažte se ukojit své chutě výživnější náhražkou, např.ořechy a hrozinky jsou skvělou volbou. Šetřte solí, ale nevylučujte jí úplně ze svého jídelníčku. Pokud možno používejte mořskou sůl. Sójová omáčka, tamari a vegeta obsahují menší množství soli a jsou tedy také vhodné k osolení potravin. Chcete-li uchovat maximální hodnotu jídel, napařujte nebo duste je jen lehce, smažte krátce. Nejezte jídla z předvařených polotovarů (např. v kantýně), stejně tak jako předem připravenou (grilovanou) drůbež, pokud není servírovaná ihned horká. Tyto potraviny mohou obsahovat bakterie, které matka může předat dítěti a ohrozit tak jeho život.  Konzervované potraviny se sice pohodlně připravují, ale v těhotenství je vynechte. Obsahují totiž přísady cukru a soli, někdy i mnoho tuku a zbytečné konzervační a chuťové látky a barviva. Předčtěte si složení na štítku a vyberte si jen ty výrobky, které buď neobsahují umělé látky vůbec, nebo je mají jen v nepatrném množství. Jezte u stolu vsedě a pomalu, jídlo pořádně rozžvýkejte a nikdy nezapomeňte, že přijímanou potravu dostává také vaše dítě.

Na závěr bych Vám ráda ještě doporučila návštěvu následujících  webových stránek:

http://nemoc-pomoc.cz/?page_id=468

http://nemoc-pomoc.cz/?page_id=77

http://nemoc-pomoc.cz/?cat=13&paged=3

http://nemoc-pomoc.cz/?page_id=108

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *