Hlad

Proč máme hlad?

Za pocity hladu vděčíme tzv. bloudivému nervu, což je párový hlavový nerv, propojený s krční, hrudní a břišní dutinou. Právě on posílá  informace o plnosti žaludku do části mozku zvané  hypotalamus, a to na základě obsahu glukózy v krvi. Hlad vzniká, když hladina glukózy v krvi klesne pod určitou hranici. Mimo to se pocit hladu řídí i některými hormony, například hladinou leptinu, který signalizuje množství tuku v organismu a jeho nutriční zásoby, ghrelinu, který stimuluje pocit hladu prostřednictvím  vylučování růstového hormonu, nebo cholecystokininu, který upozorňuje na množství tráveniny v tenkém střevě.

Zdravý člověk dokáže při dostatečném množství tekutin hladovět asi 50 dnů. Tělo zpracovává poslední přijatou potravu asi tři dny, poté přechází na proces  zvaný ketóza, kdy játra začínají odbourávat a zpracovávat tělesný tuk a zhruba po třech týdnech se přepne na „proces hladovění“. Během něj už získává energii ze svalů i vnitřních orgánů, včetně kostní dřeně, což může vést k ohrožení života.

zdroj: časopis 100+1  8/2015

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *